Notice: wpdb::prepare was called incorrectly. The query does not contain the correct number of placeholders (2) for the number of arguments passed (3). Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 4.8.3.) in /home/navodar/domains/navodar.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 4193
Ostali dragi kamni : Navodar

Ostali dragi kamni

 

V naši ponudbi imamo poleg diamantov, safirjev, rubinov in smaragdov tudi ostale drage kamne, ki so prav tako posebni, cenjeni in zaželjeni. Med drugim imamo veliko izbiro avstralskih opalov, turkizov, ametistov, topazov in veliko izbiro naravnih rdečih koral. Pri nas lahko dobite tudi alexandrite, burmite, turmaline ali celo žadeite. Lahko vam priskrbimo katerikoli kamen, ki si ga zaželite za dopolnitev vaše zbirke, za izdelavo nakita ali kot darilo dragi osebi. Ponašamo se s tem, da imamo največjo izbiro vseh dragih kamnov v Sloveniji. Kot poslastico imamo pripravljene najbolj redke kamne iz celega sveta in najugodnejše cene dragih kamnov v Sloveniji. Skoraj vsi kamni imajo tudi certifikate priznanih labaratorijev.

Da bi pravilno izbrali svoj najljubši dragi kamen, so vam na voljo naši strokovnjaki, ki s svojim profesionalnim pristopom pripomorejo k izbiri vašega dragulja. Odspodaj si lahko preberete nekaj dodatnih informacij o nekaterih najbolj pogostih kamnih.

 

 • OPAL

  Beseda Opal oziroma »UPALA« izhaja iz sanskrta kar pomeni dragulj. Prečudovite opale so poznali že Rimljani, katere so izkopavali na različnih nahajališčih v Evropi, katera pa so danes popolnoma izropana. Opal je drag kamen prepoznaven po nenavadnem lomu svetlobe, zaradi katerega izgleda kot da menja barve pri premikanju. To je mineral, ki vsebuje silicijev dioksid. Opali v sebi vsebujejo vodo, od 3 % do 10 %, včasih tudi do 20 %. Opal ima trdoto 5,5, do 6,5 na Mohsovoj lestvici trdote. Lahko je prozoren, delno prozoren ali neprozoren. Barve so različne – od brezbarvnega in belega, sivega, oranžnega, rdečega, zelenega, modrega, rjavega do črnega. Najbolj redki in najbolj dragoceni so črni opali, še posebej rdečo – črni opali. Različice opala so:  beli opal (podoben je porcelanu, ima svetleče madeže v različnih barvah, neprozoren), vodeni opal (brezbarven s svetlečimi madeži), črni opal (črn, s pobarvanimi svetlečimi madeži), ognjeni opal (rdeči ali oranžen, izjemno redek in vredan). 

  Posebej cenjeni so Avstralski opali – to je eden izmed najbolj čarobnih in slikovitih zemeljskih kamnov. Ujeta svetloba se lomi ob različnih položajih ter s tem ustvarja tri dimenzionalno fluorescentno sliko s prelivanjem različnih barv. Opalov je toliko različnih kolikor je barv na svetu. Vsi so posebni, unikatni in čudoviti

 • TANZANIT

  Tanzanit je dokaj pozno odkrit, in sicer leta 1967. Na začetku je bilo kar nekaj napačnih karakterizacij tanzanita, dokler ni točno določeno da je to različica minerala cojzita. Zaradi pretežno modrikaste barve je sprva bil imenovan modri cojzit. Kot zanimivost poudarjamo da je cojzit imenovan po Slovencu, baronu Žigi Zoisu, ki ga je odkril na Koroškem. Ko so njujorškom zlatarju Tiffaniju (Tiffany & Co.) predstavljeni prvi primerki tega kamna je bil takoj prepričan, da je ta kamen senzacionalen ter so mu na spektakularni promotivni kampanji spremenili ime iz modrega cojzita v tanzanit (dve leti po odkritju). Ime je dobil po oblasti Tanzaniji, edinem območju kjer je dostopen. Za tanzanit je značilna pojava več barv v enem kamnu. Odvisno od kota iz katerega se gleda. Barve segajo od vijolične do temno modre. Tanzanit je fascinanten ker je temnomodra, z blago vijoličnim odtenkom ena od najbolj ekstravagantnih barv. Spektakularna barva in edinstven izvor uvrščajo tanzanit kot izjemno iskan, cenjen in drag kamen. Veliko bolj redek je od dijamanta.V ponudbi imamo veliko izbiro tanzanitov priznanega podjetja TANZANITE FOUNDATION, vsak ima lasersko inskripcijo na kamnu in pripadajoči certifikat prej omenjenega podjetja, ki je preverljiv tudi preko interneta. Prekrasni primerki tanzanitov so kot naročeni za izdelavo nakita (zaročnih prstanov, obeskov, uhanov, …).

 

 • ALEKSANDRIT 

  Aleksandrit je zelo poseben in magičen kamen, karakterističen po različnih barvah na dnevni in umetni svetlobi. Do tega pojava prihaja zaradi absorbiranja svetlobe. Na dnevni svetlobi je rumeno-modro-zelen, dokler pod lučjo menja svojo barvo v oranžno-rdečkasto-vijolično. Aleksandrit je zelo redka različica krizoberila, kristalizira edino takrat ko pegmatitna masa bogata z berilijem pride v kontakt s skalo v kateri je krom, kar je izjemno redko. Najprej je odkrit v rudnikih smaragdov v Rusiji ter je ime dobil po ruskem carju Aleksandru II. Aleksandrite najdemo v Rusiji, Braziliji, Šrilanki, Madagaskarju in Burmi. Izjemno je redek, cenjen, skrivnosten in s tem tudi zelo drag.

 

 • RDEČE KORALE 

  Ogenj morskih globin, rdeča korala, je lahko zanimiva struktura neukrotljivih vejic v naravni in nepravilni obliki ali pa oblikovana v pravilne kose različnih oblik. Žlahtna rdeča korala iz Sredozemlja (Corallium rubrum) – tako dragocena, da je dobila vzdevek rdeče zlato. Občudovalce je njena intenzivna barva dolgo navduševala. V stoletjih so jo rabili kot okras, surovino, katero so oblikovali umetniki, amulet, zdravilo in celo kot plačilno sredstvo. Danes se jo uporablja zlasti za izdelavo nakita. Vse do 18. stoletja ni bilo znano, da so to ostanki skeleta nekega organizma v živalskem svetu in to vse korale v resnici tudi so. Kar so morda videti rože miniaturnega drevesa, so dejansko lovke živih bitij – kolonije polipov. Veje, ki so največ dolge kakih 25–30 centimetrov, so trdne apnenčaste usedline, ki jih izločajo kolonije teh organizmov, zato da bi se zavarovale. Vsaka veja je v celoti enako obarvana, vseeno pa obstaja več različnih odtenkov rdeče barve. Žlahtna rdeča korala bo zrasla na vsakršni trdni podlagi – na skali, ladijski razbitini ali celo na nekdanji topovski krogli – vse do globine 250 metrov, vendar le v mirnih, neonesnaženih in sorazmerno precej slanih morjih, kjer temperatura niha od 10 do 29 stopinj Celzija. Najdemo jo v Sredozemskem morju ob obalah Albanije, Alžirije, Črne gore, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Maroka, Španije in Tunizije ter v Atlantskem oceanu okoli Kapverdskih otokov in Maroka.

   

   

  Danes so se obdelovanju žlahtne rdeče korale še posebej posvetili v mestu Torre del Greco v neapeljskem zalivu v Italiji. Pravzaprav v tem mestu obdelajo kakih 90 odstotkov vseh žlahtnih rdečih koral, ki se jih nabere po vsem svetu. Tukaj spretni rokodelci koralne veje s krožno žago razrežejo na dele. Nekatere od njih strojno obdelajo in iz njih izdelajo okrogle bisere. Druge pa obdelajo ročno, da dobijo posebej določene oblike in velikosti, jih nato zloščijo in vdelajo v prstane, uhane in druge predmete. Polovica do tri četrtine surovine se pri obdelovanju izgubi oziroma zavrže, in to je eden od vzrokov, da je gram nakita iz koral dražji od nakita iz zlata. Pri nas so v ponudbi prav te korale po zelo ugodnih cenah in v različnih oblikah (kabošoni, okrogle, naravna dreveščka, uhani in obeski, …).