Rožnati Argyle diamanti

Prav posebna kategorija barvnih diamantov so avstralski Argyle diamanti, ki obstajajo tudi v drugih barvah. Gre za najredkejše diamante na svetu.

Rožnati Argyle diamanti so cenjeni zaradi svoje redkosti in občudovani zaradi svoje izjemne lepote. Polirani Argyle diamanti nad velikostjo enega karata bi se enkratno prilegli vaši dlani. Glede na to, da je novembra 2020 rudnik draguljev Argyle prenehal delovati, zaenkrat pa ni nobenega drugega znanega vira primerljivih draguljev, so še toliko bolj dragoceni.

53. argyle diamanti

Lepoto Argyle diamantov spremlja tudi lepa zgodba o njihovem poreklu, negi in skrbništvu. Pazljivo skrbništvo nad temi ikoničnimi dragulji se je začelo v trenutku, ko je bil izkopan prvi diamant in se je nadaljevalo vse do njihove preobrazbe s strani najboljših svetovnih brusilcev diamantov.

Rožnati Argyle diamanti so bili povzdignjeni v kraljestvo legend.

Natural ARGYLE PINK DIAMOND
RAZLIČNI ODTENKI ROŽNATIH ARGYLE DIAMANTOV

Leta 1979 je v osrčju regije East Kimberley v zahodni Avstraliji skupina geologov izkopavala kamnine. V mravljišču so opazili nekaj svetlečega in izkazalo se je, da gre za skladišče diamantov. In tukaj se njihova zgodba prav začne.
Od vseh kamnov, ki so jih našli v rudniku Rio Tinto, so najbolj cenjeni in izjemno redki ravno rožnati diamanti – izredno majhen odstotek izkopanih diamantov je rožnate barve (manj kot 0,1 %).

Avstralski rožnati Argyle diamanti so tako redki dragi kamni, da so postali predmet avstralske »dediščine«, in so množično iskani med zbiratelji in vlagatelji iz vsega sveta.