Naravni sultanit

Sultanit (na trgu znan tudi pod imenom Zultanite) je najvznemirljivejši dragi kamen tega tisočletja, čemur botruje več razlogov. Čeprav so njegovi prvi vzorci bili odkriti že v petdesetih letih prejšnjega stoletja, se je rudarjenje za trg začelo šele leta 2006.

MOHSOVA TRDOTNA LESTVICA: 6.50–7
REFRAKCIJSKI INDEKS: 1.702–1.750*
*DVOLOMNOST (0.048) – optična lastnost materiala, ki ima lomni količnik, odvisen od polarizacije in smeri širjenja svetlobe.

Gre za izjemno redek dragi kamen, ki se je kljub svoji lepoti in primernosti za vdelavo v nakit soočal z veliko težavo – le redko ga je bilo dovolj na razpolago. Obstal je kot zbirateljski predmet, vse dokler družba Zultanite Gems LLC leta 2006 ni pridobila dovoljenja za njegovo izkopavanje. Takrat so tudi zaščitili ime tega dragega kamna, ki pod njihovo znamko glasi Zultanite®. Najdemo ga samo na enem mestu na svetu, in sicer v gorovju Ilbir v jugozahodni Turčiji.

Sultanit je izjemno redek, unikaten in poseben dragi kamen, ki pri različnih izvorih svetlobe menja barvo. Ta fenomen je popolnoma naraven. Celoten kamen je mnogobarven (polihrom), kar pomeni, da so različne barve vidne zgolj, če kamen gledate iz različnih smeri. Te se spreminjajo od zelene, zlate do roza barve. Poleg različnih barv, vidnih zaradi razpršenosti in polihroizma, neverjetni sultanit tudi sam spreminja barvo. Na dnevni svetlobi se kaže zelenkasta barva, medtem ko se pod rumeno svetlobo barva šampanjca spremeni v cimetovo, breskovo in včasih malinovo roza barvo. Sultanit vsebuje sledi železa, kroma, titana in mangana, splošno pa je znano, da je mangan odgovoren za spremembo barve v kamnu.

Sultanit draguljarske kakovosti zavzema poseben položaj na trgu draguljev in je izredno priljubljen med oblikovalci nakita in potrošniki zaradi svoje redkosti, osupljivega polihroizma in posebnih optičnih lastnosti oziroma spreminjanja barve. Je eden najredkejših dragih kamnov na svetu. Če pa k temu dodamo še dejstvo, da ga najdemo le na enem mestu na svetu, lahko z gotovostjo zatrdimo, da je največji dragulj med vsemi.

diaspore 4
PRIMER GIA CERTIFIKATA

Njegova unikatnost izhaja tudi iz tega, da spolirani sultanit po rezanju ohrani zgolj 3 % svoje prvotne surove teže. Kamni z več kot 3 karati so pa sploh redki in izjemno dragoceni.

diaspore 3
ZELO POSEBEN NAKIT, KJER JE VIDNO KAKO SULTANIT SPREMENI BARVO