Naravni aleksandriti

Aleksandrit je zelo poseben, celo magičen kamen, značilen po različnih barvah na dnevni in umetni svetlobi. Ljubitelji tega dragulja mu pravijo »smaragd podnevi, rubin ponoči«.

Do tega pojava pride zaradi zapletenega načina absorbcije svetlobe. Na dnevni svetlobi je dragulj rumeno-modro-zelene barve, medtem ko pod lučjo ali plamenom sveče postane rjavkasto ali škrlatno rdeč.

Mohsova trdotna lestvica: 8.50
Refrakcijski indeks: 1.745–1.748–1.754

shutterstock 1283044789
RAZLIČNI ODTENKI ALEKSANDRITA

Najprej je bil odkrit v rudnikih smaragdov v Rusiji, ime pa je dobil po ruskem carju Aleksandru II. Danes ga najdemo na Šrilanki, v vzhodni Afriki in Braziliji, vendar je kot draguljarski material izjemno redek.

4 2
NARAVNI ALEKSANDRIT, KI SPREMINJA BARVO

Aleksandrit je zelo redka različica krizoberila, ki kristalizira samo takrat, ko pegmatitna masa, bogata z berilijem, pride v stik s skalo, v kateri se nahaja krom, kar se zgodi razmeroma redko.

Slika1
PRIMER GIA CERTIFIKATA

Aleksandrit je tako kot tanzanit izredno polihroičen dragulj, kar pomeni, da se kaže v različnih barvah iz različnih smeri. Običajno se pojavlja v treh barvah: zeleni, oranžni in vijolično rdeči. A osupljiva sprememba barve ne izhaja iz draguljevega polihroizma, temveč iz specifičnih lastnosti minerala, ki je zmožen absorbirati svetlobo.

Izjemno je redek, cenjen in skrivnosten ter množično iskan za izdelavo unikatnega prestižnega nakita.

alexandrit
3D PRIKAZ PRSTANA Z ALEKSANDRITOM