Naravni safirji

Safir je redek dragi kamen in mineral korunda. To pomeni, da je safir, kot vsi drugi kristali iz skupine korundov, ki so sestavljeni iz čistega aluminijevega oksida. Barvo, ki se pri safirju razteza od modre, rumene, rožnate, oranžne do zelene in vijolične, pa mu dajejo primesi železa, kroma in drugih kovin.

Mohsova lestvica trdote: 9
Refrakcijski indeks: 1.768–1.772*
1.760–1.772*
*Dvolomnost (0.008) – optična lastnost materiala, ki ima lomni količnik, ki je odvisen od polarizacije in smeri širjenja svetlobe.

16. MODRI SAFIRJI
RAZLIČNE OBLIKE MODRIH SAFIRJEV
8
NEKATERE BARVE NARAVNIH SAFIRJEV

Zelo redki so zvezdasti safirji, ki imajo v določenem preseku zvezdast vzorec. Ta običajno lomi svetlobo v šestih krakih, redkeje pa tudi v dvanajstih.

17. ZVEZDASTI SAFIR
ZVEZDASTI SAFIR

Najbolj cenjeni modri safirji izvirajo iz Kašmirja, kjer so jih konec 19. stoletja tudi odkrili. Izjemno cenjeni so tudi safirji iz Mogoka (burmanski safirji), Šri Lanke (cejlonski safirji) in Tajske (Kanchanaburi safirji).

18. GEMS MARKET
IZBIRA IN NAKUP SAFIRJEV NA TRŽNICI DRAGULJEV

Posebna vrsta safirjev so padparadža safirji, ki vsebujejo posebej občutljivo mešanico med rožnato in oranžno barvo. Najbolj cenjen je odtenek, ki ga imenujejo lotusov cvet – barvi sunset (sončni zahod) in sunrise (sončni vzhod). So ena najbolj redkih vrst safirjev, ki jih kličejo tudi kraljevi safirji. Ti izjemno redki kamni so večini ljudi neznani, a ko jih odkrijejo, navadno postanejo njihovi najljubši dragi kamni. So presenetljivo lepi in posebni. Skoraj ga ni kamna na svetu, ki bi se lahko primerjal s to edinstveno mešanico roze in oranžne barve.