Naravni smaragdi

Smaragd je drag kamen in predstavlja zeleno različico minerala berila. Značilno zeleno barvo mu dajejo primesi kroma, njegovi kristali pa so krhki in pogosto razpokani. Posebej redki so popolni temno zeleni kristali, ki tudi v umetni svetlobi ohranjajo naravno barvo.

Mohsova trdotna lestvica: 7.50–8
Refrakcijski indeks: 1.564–1.595*
1.568–1.602*
*Dvolomnost (0.004–0.007) – optična lastnost materiala, ki ima lomni količnik, ki je odvisen od polarizacije in smeri širjenja svetlobe.

Najbolj redki so rdeči (bixbite) smaragdi, saj so vsi rudniki, v katerih so se nahajali, že zaprti in veljajo za izjemno dragocene med zbiratelji in ljubitelji tega minerala.

Za smaragde je značilno, da imajo veliko očem vidnih razpok in drugih napak, zato je pri nakupu treba biti še posebno previden. Večina smaragdov na tržišču je obdelanih z namenom izboljšanja njihove čistosti in barve. Oljenje smaragdov je postalo standarden in splošno uveljavljen način obdelave.

27. Smaragdi surovi in polirani
SUROVI IN POLIRANI NARAVNI SMARAGDI

Okoli leta 2000 je GIA začela s klasificiranjem obdelave čistosti teh kamnov. Poročilo opisuje stopnjo izboljšanja čistosti kot:

emerald tretmaji
VRSTE IZBOLJŠAV ČISTOČE PRI SMARAGDIH

Najlepše smaragde najdemo v odprtih kopih metamorfnih kamnin v Kolumbiji, izkopavajo jih pa tudi v Braziliji, Indiji, Zambiji, Afganistanu in Rusiji.

28. Surovi smaragdi
SUROVI NARAVNI SMARAGDI
29. Smaragdi nakit
DIH JEMAJOČ NAKIT IZ SMARAGDOV