Drugi dragi kamni

Tsavorit je najredkejši granat na svetu. Osupljiv zelen dragi kamen, ki ga lahko postavimo ob bok vsem drugim zelenim draguljem. Kljub temu, da je šele pred nedavnim postal tržno zanimiv, je eden najstarejših obdelovanih dragih kamnov v kraljestvu draguljev.

MOHSOVA TRDOTNA LESTVICA: 7–7.50
REFRAKCIJSKI INDEKS: 1.740

Prvi ga je leta 1967 odkril britanski geolog Campbell Bridges, poimenoval pa ga je Harry Platt iz podjetja Tiffany & Company, ki je zaradi bogatega geološkega rodovnika takoj prepoznal njegov potencial in ga poimenoval po rezervatu Tsavo v Keniji, območju njegovega odkritja. Čeprav tsavorite najdemo po širšem območju Tanzanije in Kenije, se najkakovostnejši tsavorit z najčistejšimi zelenimi odtenki še vedno nahaja v Tsavu v Keniji.

tsavorit granat

Cene in vrednosti tsavorita (granata) se razlikujejo glede na velikost in kakovost dragega kamna. Najbolj dragocena je nasičena krom zelena barva v srednjem do temnem tonu. Veliko tsavoritov ima vključke, zato so čisti kamni posebej dragoceni. Navadno jih najdemo v majhnih velikostih, zato se kakovostni primerki nad 2 karata prištevajo med redke kamne, kamni večji od 4 karatov pa med zelo zelo redke kamne.

tsavorit granat 2

Njegovi osupljivo čisti, zeleni odtenki, vzdržljivost, čistost in redkost so pritegnili zbiratelje draguljev, oblikovalce in ljubitelje nakita.

tsavorit granat 3

Beseda opal oziroma »upala« izhaja iz sanskrta in pomeni dragulj. Te prečudovite kamne so poznali že stari Rimljani, ki so jih izkopavali v različnih nahajališčih po Evropi. Žal so mnoga nahajališča danes popolnoma izropana. Opal je dragi kamen, prepoznaven po nenavadnem lomu svetlobe, zaradi katerega izgleda, kot da ob premikanju menja barve. Je mineral, ki vsebuje silicijev dioksid. V njem se nahaja tudi voda v razmerjih 3–10 % oziroma včasih tudi do 20 %.

MOHSOVA TRDOTNA LESTVICA: 5.50–6

shutterstock 1737080420

Opal je lahko prozoren, delno prozoren ali neprozoren. Barve opala so različne – od brezbarvne, bele, sive, oranžne, rdeče, zelene, modre, rjave do črne. Najredkejši in najdragocenejši so črni opali, še posebej rdeče-črni. Druge različice so: beli opal (podoben je porcelanu, vsebuje svetleče madeže v različnih barvah, neprozoren), vodeni opal (brezbarven s svetlečimi madeži), črni opal (črn s pobarvanimi svetlečimi madeži), ognjeni opal (rdeč ali oranžen, izjemno redek in dragocen).

shutterstock 1545136652

Posebej cenjeni so avstralski opali – eni izmed najbolj čarobnih in slikovitih zemeljskih kamnov. V njih ujeta svetloba se lomi na različnih mestih in s prelivanjem različnih barv ustvarja tridimenzionalno fluorescentno sliko.

Kolikor obstaja različnih barv, toliko obstaja tudi različnih opalov. Vsi so posebni, unikatni in čudoviti. Že v preteklosti so se iz njih izdelovali dragoceni kosi nakita – prstani, zapestnice, uhani in obeski .

Ogenj morskih globin, rdeča korala, je lahko zanimiva struktura neukrotljivih vejic v naravni in nepravilni obliki ali pa oblikovana v pravilne kose različnih oblik. Žlahtna rdeča korala iz Sredozemlja (Corallium rubrum) – tako dragocena, da je dobila vzdevek rdeče zlato. Občudovalce je njena intenzivna barva dolgo navduševala. V stoletjih so jo rabili kot okras, surovino, katero so oblikovali umetniki, amulet, zdravilo in celo kot plačilno sredstvo. Danes se jo uporablja zlasti za izdelavo nakita.

shutterstock 787024357

Vse do 18. stoletja ni bilo znano, da so to ostanki skeleta nekega organizma v živalskem svetu in to vse korale v resnici tudi so. Kar so morda videti rože miniaturnega drevesa, so dejansko lovke živih bitij – kolonije polipov. Veje, ki so največ dolge kakih 25–30 centimetrov, so trdne apnenčaste usedline, ki jih izločajo kolonije teh organizmov, zato da bi se zavarovale. Vsaka veja je v celoti enako obarvana, vseeno pa obstaja več različnih odtenkov rdeče barve.

shutterstock 55207927

Žlahtna rdeča korala bo zrasla na vsakršni trdni podlagi – na skali, ladijski razbitini ali celo nekdanji topovski krogli – vse do globine 250 metrov, vendar le v mirnih, neonesnaženih in precej slanih morjih, kjer temperatura niha od 10 do 29 stopinj Celzija. Najdemo jo v Sredozemskem morju ob obalah Albanije, Alžirije, Črne gore, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Maroka, Španije in Tunizije ter v Atlantskem oceanu okoli Kapverdskih otokov in Maroka.

shutterstock 64352710

Obdelovanju žlahtne rdeče korale se posebej zavzeto posvečajo v mestecu Torre del Greco v Neapeljskem zalivu v Italiji. Tukaj obdelajo okoli 90 odstotkov vseh žlahtnih rdečih koral, ki jih naberejo po svetu. Spretni rokodelci koralne veje razrežejo na dele s krožno žago. Nekatere od njih obdelajo strojno in iz njih izdelajo okrogle bisere, medtem ko druge obdelajo ročno, da nastanejo določene oblike in velikosti, ki jih zatem zloščijo in vdelajo v prstane, uhane in druge predmete. Nekje 50–75 % surovine se pri obdelovanju izgubi oziroma zavrže, kar je eden od vzrokov, da je gram nakita iz koral dražji od grama nakita iz zlata. A prav te korale lahko pri nas dobite po zelo ugodnih cenah in v vam poljubnih oblikah (kabošoni in okrogle korale, naravna drevesca, uhani in obeski itd.).