Kratka enciklopedija o diamantih

Naravni diamant je najpogosteje uporabljen kamen v draguljarstvu. Je najbolj znan, najuporabnejši in najbolj iskan dragi kamen pri izdelavi unikatnega nakita. Posebej pogosto se uporablja v zaročnih in poročnih prstanih, saj simbolizira večno in čisto ljubezen.

V spodnjih vrsticah si lahko preberete tudi podrobnejši opis lastnosti diamantov. Vsaki stranki svetujemo, da se pred nakupom posameznega naravnega diamanta ali zaročnega prstana, diamantne zapestnice ali drugega kosa diamantnega nakita na kratko pouči o osnovah in lastnostih diamantov, saj so nujno potrebni za razumevanje in nakup kateregakoli diamanta. Z veseljem pa vas tudi mi podrobneje poučimo in vam svetujemo ob izbiri posameznega diamanta oziroma izdelavi diamantnega nakita (prstana, zaročnega prstana, uhanov itn.).

7. DIAMANT

Diamant je brezbarvni kamen z izrazitim leskom in sijajem. Gre za najtrši mineral, ki ga najdemo v naravi – na Mohsovi lestvici trdote dosega najvišjo vrednost (10). Lastnosti diamanta opisuje kratica 4C, ki je oznaka za 4 lastnosti diamanta: colour (barva), cut (brus), clarity (čistost) in carat (karat).

1. BARVE DIAMANTOV

Njihovo barvo navadno določamo z lestvico, ki jo je ustvaril Ameriški geološki inštitut – GIA. Lestvica se začne s črko D, ki predstavlja popolnoma brezbarven diamant in se nadaljuje z naraščajočo vsebnostjo barve do črke Z ali svetlo rumene oziroma rjave barve.
Vendar pa pri izbiri poročnega prstana ali diamantnega nakita ni treba kupiti najboljši oziroma najbolj »brezbarven« diamant. Včasih je bolje izbrati diamant slabše barve, a boljše čistoče. Vsak naš naravni diamant je v bistvu unikatna zgodba zase. Ravno zato vsak diamant skrbno pregledamo, da vam glede na vaše zahteve lahko kar najbolje svetujemo.

Izjema pri ocenjevanju barve in določanju njihove vrednosti so barvni diamanti, kjer je večja obarvanost zaželena. Diamanti so lahko različnih barv – rdeči, modri, črni, rjavi, zeleni, roza itd. Skoraj ni barve, za katero ne bi našli pripadajočega diamanta.
V ponudbi imamo tudi barvne diamante. Posebej navdušujejo rumeni in črni diamanti, ki jih moški velikokrat izberejo za svoje diamantne prstane, nudimo pa tudi modre diamante, rožnate Argyle diamante itd.

2. BARVASTI DIAMANTI
3. OBLIKE DIAMANTOV

FL – Flawless (brezhiben) – pod 10-kratno povečavo niso vidni nobeni vključki ali madeži.
IF Internally Flawless (skoraj brezhiben) – pod 10-kratno povečavo so vidni le madeži brez vključkov.
VVS1 VVS2 Very Very Slightly Included (zelo, zelo malo vključkov) – pod 10-kratno povečavo so vključki težko vidni.
VS1 VS2 Very Slightly Included (zelo malo vključkov) – pod 10-kratno povečavo so vključki zelo majhni in se pojavljajo v oblikah od težko do enostavno vidnih.
SI1 SI2 Slightly Included (malo vključkov) – pod 10-kratno povečavo so vključki opazni zgolj za izkušenega opazovalca.
I1 I2 I3 Included (vključki) – pod 10-kratno povečavo so vključki očitno vidni in lahko vplivajo na transparentnost in sijaj.

4. CISTINE DIAMANTOV

Naj vas opomnimo, da vse vrste čistosti od IF do SI vplivajo zgolj na ceno diamanta, ne pa na njegov izgled ob odsotnosti povečevalne lupe. S prostim očesom lahko zaznamo nepravilnosti zgolj v diamantih čistosti I1I3. Diamant nam lahko torej vzame dih, tudi če ni brezhiben.

Tako kot pri barvi vas tudi tukaj opozarjamo, da ni nujno treba izbrati naravnega diamanta z največjo čistostjo. Pri izbiri diamantov se vedno upošteva več dejavnikov (barva, čistina, velikost, brus). Ob nakupu naravnega diamanta smo vam vedno na voljo z nasveti za najboljšo izbiro in ponudbo glede na vaše želje in finančne zmožnosti.

5. VELIKOST DIAMANTOV

Ob nakupu kateregakoli diamanta ali diamantnega nakita vam v našem podjetju vedno nudimo strokovni pristop in svetovanje pri izbiri pravega kosa za vas. Pri nas so diamanti dobavljivi v vseh oblikah, barvah in velikostih, kar vam nudi možnost, da si sami oblikujete diamant in s tem tudi končni nakit po lastnih željah in predlogih. Tako si lahko ustvarite unikatno umetnino za zaroko, poroko, obletnico ali darilo.

shutterstock 1222270393

Naši diamanti so pridobljeni naravnost iz kraja izvora, zato lažje zagotovimo konkurenčne cene . Skoraj vsi diamanti vsebujejo lasersko inskripcijo in certifikat najbolj priznanih laboratorijev na svetu, kar vam nudi dodatno zagotovilo o pristnosti diamantov. Na zalogi imamo veliko ponudbo diamantov, ki jih lahko dobite že danes. Po potrebi in želji posameznika pa lahko dobavimo tudi kakšen diamant od drugod.

7328268593 page 001

Na voljo je tudi veleprodaja za zlatarje, umetnike in oblikovalce nakita ter investicijske diamante. Za veleprodajo in investicijske diamante nas prosim kontaktirajte preko e-pošte ali s klicem na telefonsko številko.

shutterstock 142135495

Nudimo tudi posebne barvne diamante vseh možnih barvnih spektrov. Ta posebna ponudba zajema najredkejše diamante sveta – rožnate Argyle diamante. O njih pa podrobneje v nadaljevanju.

Natural ARGYLE PINK DIAMOND