Naravni diamanti

Naravni diamant je najpogosteje uporabljen kamen v draguljarstvu. Je najbolj znan, najuporabnejši in najbolj iskan dragi kamen pri izdelavi unikatnega nakita. Posebej pogosto se uporablja v zaročnih in poročnih prstanih, saj simbolizira večno in čisto ljubezen.

V spodnjih vrsticah si lahko preberete tudi podrobnejši opis lastnosti diamantov. Vsaki stranki svetujemo, da se pred nakupom posameznega naravnega diamanta ali zaročnega prstana, diamantne zapestnice ali drugega kosa diamantnega nakita na kratko pouči o osnovah in lastnostih diamantov, saj so nujno potrebni za razumevanje in nakup kateregakoli diamanta. Z veseljem pa vas tudi mi podrobneje poučimo in vam svetujemo ob izbiri posameznega diamanta oziroma izdelavi diamantnega nakita (prstana, zaročnega prstana, uhanov itn.).

7. DIAMANT

Diamant je brezbarvni kamen z izrazitim leskom in sijajem. Gre za najtrši mineral, ki ga najdemo v naravi – na Mohsovi trdotni lestvici dosega najvišjo vrednost (10). 

Mohsova trdotna lestvica: 10
Refrakcijski indeks:
2.4102.420

Lastnosti diamanta opisuje kratica 4C, ki je oznaka za 4 lastnosti diamanta: colour (barva), cut (brus), clarity (čistost) in carat (karat).

1. BARVE DIAMANTOV
LESTVICA BARVE DIAMANTOV


Njihovo barvo navadno določamo z lestvico, ki jo je ustvaril Ameriški geološki inštitut – GIA. Lestvica se začne s črko D, ki predstavlja popolnoma brezbarvni diamant in se nadaljuje z naraščajočo vsebnostjo barve do črke Z ali svetlo rumene oziroma rjave barve.

Izjema pri ocenjevanju barve in določanju njihove vrednosti so barvni diamanti, kjer je večja obarvanost zaželena. Diamanti so lahko različnih barv – rdeči, modri, črni, rjavi, zeleni, roza itd. Skoraj ni barve, za katero ne bi našli pripadajočega diamanta. 

2. BARVASTI DIAMANTI
BARVNI DIAMANTI
3. OBLIKE DIAMANTOV
NEKATERE NAJBOLJ POPULARNE OBLIKE DIAMANTOV

FL – Flawless (brezhiben) – pod 10-kratno povečavo niso vidni nobeni vključki ali madeži.
IF  Internally Flawless (skoraj brezhiben) – pod 10-kratno povečavo so vidni le madeži brez vključkov.
VVS1  VVS2  Very Very Slightly Included (zelo, zelo malo vključkov) – pod 10-kratno povečavo so vključki težko vidni.
VS1  VS2  Very Slightly Included (zelo malo vključkov) – pod 10-kratno povečavo so vključki zelo majhni in se pojavljajo v oblikah od težko do enostavno vidnih.
SI1  SI2  Slightly Included (malo vključkov) – pod 10-kratno povečavo so vključki opazni zgolj za izkušenega opazovalca.
I1  I2  I3  Included (vključki) – pod 10-kratno povečavo so vključki očitno vidni in lahko vplivajo na transparentnost in sijaj.

4. CISTINE DIAMANTOV
LESTVICA ČISTINE DIAMANTOV

Naj vas opomnimo, da vse vrste čistosti od IF do SI vplivajo zgolj na ceno diamanta, ne pa na njegov izgled ob odsotnosti povečevalne lupe. S prostim očesom lahko zaznamo nepravilnosti zgolj v diamantih čistosti I1I3. Diamant nam lahko torej vzame dih, tudi če ni brezhiben.

5. VELIKOST DIAMANTOV
PRIBLIŽNA VELIKOST DIAMANTOV GLEDE NA ČLOVEŠKO ROKO