Naravni barvni diamanti

Barvni diamanti predstavljajo izjemo pri ocenjevanju barv (označevanje s črkami od D do Z) in določanju vrednosti, saj je pri njih prisotnost obarvanosti zaželena. Pri običajnih diamantih se njihova vrednost manjša sorazmerno z naraščanjem prisotnosti barve. Ravno nasprotno pa velja za barvne diamante: njihova vrednost narašča z močjo in čistostjo barve. Veliki diamanti živih barv so izjemno redki in zelo dragoceni.

barvni diamanti
NEKATERE OD BARV BARVNIH DIAMANTOV

Barvni diamanti (fancy colour diamonds) se pojavljajo v skoraj vseh barvah, ki si jih lahko predstavljate. Rdeča, zelena, vijolična in oranžna so najbolj redke barve, sledita pa jim roza in modra barva. Rumena in rjava sta najpogostejši barvi barvnih diamantov, ki pa sta na splošno manj vredni kot druge, bolj redke barve. Fancy črni, sivi in beli diamanti prav tako sodijo v skupino barvnih diamantov.

How Are Colored Diamonds Made 1
KEMIJSKI VZROKI OBARVANOSTI DIAMANTOV
NAHAJALISCA BARVASTIH DIAMANTOV
IZVOR (POREKLO) BARVNIH DIAMANTOV

Neverjetne, celo večmilijonske cene na odmevnih dražbah so še en od dejavnikov večje prepoznavnosti modnih barv diamantov. Vendar pa nimajo vsi barvni diamanti tako visoko postavljenih cen, kljub temu, da so veliko redkejši od običajnih brezbarvnih diamantov.

1 na 10.000

————————

Samo eden na 10.000 diamantov je fancy barvni diamant.

71,2 milijona USD

————————

Leta 2017 je diamant Pink Star, težek skoraj 60 karatov, postal najdražji dragi kamen na svetu, kadarkoli prodan na dražbi.

Barvni diamanti so že od nekdaj veljali za znak prestiža in se še danes uporabljajo pri izdelavi luksuznega nakita.

Obstajajo tudi diamanti, ki dejansko spreminjajo barvo. Gre za najbolj veličastne, skrivnostne in zanimive, t. i. kameleon diamante. V normalnih pogojih je barva teh diamantov sivkasto-rumenkasto-zelena ali sivkasto-zelenkasto-rumena. Ob segrevanju do 150 stopinj celzija (ali ob izpostavljenosti svetlobi po dolgotrajnem shranjevanju v temi) se barva izredno spremeni. Kameleon diamanti se tako začasno obarvajo v intenzivno rjavkasto ali oranžno-rumeno do rumeno barvo.

Ti dragi kamni so tako skrivnostni predvsem zato, ker razlog za spremembo njihove barve ni znan. Poleg tega so tako redki in dragoceni, da raziskovalci težko pridobijo vzorce za njihovo preučevanje.

chameleon dimond
Naravni kameleon diamant