Naravni tanzaniti

Dragi kamen, čigar barva se razteza od bujno modre do živahno vijolične. Je zelo eksotičen kamen, ki ga najdemo samo na enem mestu na svetu – v okolici veličastne gore Kilimandžaro, na območju hribovja Merelani v severni Tanzaniji.

Mohsova lestvica trdote: 6.50

Refrakcijski indeks: 1.69–1.70*

*Dvolomnost (0.0060.018) – optična lastnost materiala, ki ima lomni količnik, ki je odvisen od polarizacije in smeri širjenja svetlobe.

47. tanzanit
45. surovi tanzanit
44. tanzanit

Tanzanit je bil odkrit dokaj pozno, šele leta 1967. Na začetku je bilo kar nekaj napačnih opredelitev dragocenega kamna, dokler se ni natanko določilo, da gre za različico minerala cojzita. Zaradi pretežno modrikaste barve so ga sprva imenovali modri cojzit. Kot zanimivost naj povemo, da svoje poimenovanje dolguje Slovencu, baronu Žigi Zoisu, ki ga je odkril na Koroškem. Ko so newjorškemu zlatarju Tiffaniju (Tiffany & Co.) predstavili prve primerke tega kamna, je bil takoj navdušen nad njegovo senzacionalnostjo, zato so mu na spektakularni promotivni kampanji (dve leti po odkritju) ime spremenili iz modrega cojzita v tanzanit. Ime je dobil po Tanzaniji, edinem območju, kjer je tudi danes dostopen.

Za tanzanit je značilno pojavljanje več barv v enem kamnu, odvisno od kota, iz katerega ga opazujemo. Na videz tanzanita zelo vpliva tudi njegov polihroizem (sposobnost dragega kamna, da pokaže različne barve, ko ga gledamo iz različnih smeri). Danes je večina tanzanitov toplotno obdelanih, s čimer se odstrani ali zmanjša rumeno-zelena ali rjavkasta polihroična barva ter poveča vsebnost modre ali vijolične barve.
Barve najdragocenejših tanzanitov se raztezajo od vijoličasto modre do modrikasto vijolične. Nekateri kamni so lahko bolj vijolični, odvisno od tega, kako se oseba, ki reže in brusi kamen, odloči usmeriti dragulj. Tako vijolična kot polihroična modra barva sta zlahka vidni v obdelanem tanzanitu, ko ga nežno zazibamo in nagnemo.

12
RAZLIČNE OBLIKE IN ODTENKI TANZANITOV

Tanzanit je zaradi vseh teh lastnosti izredno poseben in neverjeten dragulj, kajti temno modra z blago vijoličnim odtenkom je ena od najbolj ekstravagantnih barv na svetu. Neverjetna barva in edinstven izvor uvrščata tanzanit med najbolj iskane, cenjene in drage kamne.

Nudimo vam veliko izbiro tanzanitov s strani priznanega podjetja TANZANITE FOUNDATION. Vsak od njih ima lasersko inskripcijo in ustrezen certifikat prej omenjenega podjetja, ki je preverljiv preko spleta. Ti prekrasni primerki tanzanitov so kot naročeni za izdelavo nakita (zaročnih prstanov, obeskov, uhanov itd.).

5
ZAROČNI PRSTAN Z NARAVNIM TANZANITOM