Naravni rubini

Rubin je izjemno redek in cenjen dragi kamen. Gre za rdečo različico safirja oziroma minerala korunda, največkrat pa ga najdemo v škrlatni ali svetlo-rožnato-rdeči barvi, od koder izvira tudi njegovo ime (ruber pomeni rdeče).

Mohsova lestvica trdote: 9
Refrakcijski indeks: 1.768–1.772*
1.760–1.773*
*Dvolomnost (0.008–0.010) – optična lastnost materiala, ki ima lomni količnik, ki je odvisen od polarizacije in smeri širjenja svetlobe.

Najpomembnejša nahajališča rubinov so: Mjanmar (Burma), Šrilanka in Tajska, pojavljajo pa se tudi v Afriki, Tanzaniji in Madagaskarju.

23. RUBINI
RAZLIČNI ODTENKI NARAVNIH RUBINOV

Rubini navadno tvorijo kristale v obliki šeststranske prizme. Zelo redki so zvezdasti rubini, ki imajo v določenem preseku zvezdast vzorec in se v njih prelivajo barve.

29. Zvezdasti rubin
ZVEZDASTI RUBIN

Rubini lahko med vsemi barvnimi kamni dosežejo najvišjo ceno na karat. Prav zaradi tega je naravni rubin eden najpomembnejših draguljev na trgu barvnih kamnov. Kakovost rubina določajo njegova barva, rez in čistost, ki skupaj s karatno težo vplivajo na njegovo vrednost. Najdragocenejši odtenek rubina se imenuje krvavo rdeča ali golobja kri. Med najdražjimi rubini so tudi tisti, ki izvirajo iz Burme.

unheated untreated ruby
NARAVNI IN NESEGREVANI RUBINI – BARVA GOLOBJE KRVI